Få fler engagerade följare: 2 trender under 2017 som ger nytt liv till dina sociala kanaler

De senaste veckorna har vi strateger på NOGA besökt två föreläsningar med två minst sagt framgångsrika personer. Även om de båda diskuterade ganska skilda ämnen så kunde jag utläsa ett samband mellan deras föredrag: hur svenskars beteende online har förändrats.

De senaste veckorna har vi strateger på NOGA besökt två föreläsningar med två minst sagt framgångsrika personer: Sara Öhman som är expert på digitala trender och Jarno Vanhatapio, grundare till Nelly.se samt NA-KD.com. Även om de båda diskuterade ganska skilda ämnen så kunde jag utläsa ett samband mellan deras föredrag: hur svenskars beteende online har förändrats. Två tydliga trender har analyserats och diskuterats, och dessa två trender är något som vi som arbetar med digital strategi måste anpassa oss till.

Facebook – åsiktsmaskinernas kanal

Förutom att tagga kompisar i igenkännande bilder eller roliga videos så har Facebook kommit till att bli en plats där man tar ställning. Detta är en bidragande faktor till att den svenska befolkningen går från att vara en kollektivistisk kultur till en mer individualistisk. Om vi ser tillbaka i tiden så har det inte alltid varit ett sådant öppet åsiktsklimat som vi har idag.

Nu tycker vi om att dela artiklar med politiska budskap och engagera oss i kommentarsfältet. Det finns flera exempel det senaste året där företag har gjort ett politiskt ställningstagande som har skapat virala diskussioner och som har trängt sig in i varenda fikarum. Ett väldigt bra exempel är Åhlens julkampanj.

Men vi ser också att politiska ställningstagande smyger sig in allt mer som USPar: ”Ej testat på djur””helt veganskt””eco-märkt” och så vidare. Detta beror på att kunderna är väldigt medvetna och engagerade idag och det sätter press på företagen och blir en avgörande faktor i köpprocessen.

Vi lever inte längre i en materiell värld

När Isabella ”Blondinbella” Löwengrip öppet visade upp sin nya Porsche i sin blogg blev det ramaskri. Människor skrev i hennes kommentarfält att ”du borde inte jobba så mycket utan spendera mer tid med dina barn”. Att visa upp nya inköp i sociala kanaler är inte lika populärt längre. Jag säger inte att det har försvunnit helt, många människor lever fortfarande på att visa upp produkter i sociala kanaler, men jag säger att deras följare börjar tröttna.

Detta beror på att gemene svensk är så pass rik att dessa produktinköp inte är särskilt speciella. Det hänger även ihop med jantelagen att inte skryta om pengar. När vi uppdaterar vårt Instagramflöde, postar vi bilder på när vi tränar, äter lunch med en vän, ligger på en strand, myser med vår partner eller kanske en gruppbild från en fest. I vårt samhälle ”skryter” vi om att vi har tid. Vi vill visa att vi har tid att göra det här och att vi lever ett stressfritt, roligt liv fullt av kärlek och gemenskap. Av den anledningen att tid – inte pengar – är en bristvara i vårt samhälle.

Några av tidigare nämnda personer som lever på att visa upp produkter för sina följare har förstått den här trenden och har bytt fokus. Produkten är inte längre central, istället är det vad vi gör med produkten som är det. Det räcker inte att ta en bild mot en vit vägg när man har en snygg bikini på sig, istället lägger man ut en bild när man vadar ut i ett isblått hav, med en snygg bikini på sig. Som konsument vill jag köpa den här känslan, jag föreställer mig själv på den platsen, i den bikinin och det i sin tur leder till ett köp.

Varumärket som livsstil

Som företag blir det viktigt att även här bygga upp en strategi hur man kan få den här effekten och bygga upp en livsstil kring sitt varumärke. En livsstil som kunden trånar efter och tillslut vill bli en del av.

Dessa beteenden gör det ganska klurigt för oss, som arbetar med detta dagligen, eftersom vi vill öka försäljningen och vi vill se resultat av det vi gör fort. Men vägen till kunden är bra mycket längre än vad vi tror, och därför måste man slita för att vinna över kunden. Detta kräver i sin tur tålamod. Om man lyckas kommer det däremot resultera i en återkommande och trogen kund, en kund som till och med blir en ambassadör för produkten.

Hur kommer vi dit då? Vi måste blanda upp vårt köp-budskap med annat material som bygger varumärke och som engagerar människor i våra produkter. Hur vi gör det är väldigt beroende på bransch och den produkt vi säljer, men det kommer bli ännu viktigare framöver.

Vad vi kan konstatera är i alla fall att ”bara” visa upp en produkt till ett bra pris inte längre räcker. Konsumenten kräver mer och vill köpa en känsla och ett statement då det är status att ha tid över och ta tydlig ställning.

Lämna en kommentar