Skräll bland Googles vanligaste sökningar 2015!

Den här tiden på året är alltid lika spännande för alla oss som är intresserade av Google och sökmotoroptimering. Det är nämligen nu som Google släpper sin lista över de vanligaste googlingarna. Alltså listan på de ord och begrepp som svenskarna googlar allra mest.

Precis som tidigare år så speglar listan på många sätt året som varit. De ämnen och personer som varit de stora snackisarna under året är också de som toppar listan. Eller ja, listorna. För Google har kategoriserat statistiken. Det finns 15 olika kategorier att gräva ner sig i. Dessa fokuserar på allt från tv-program till selfies till mat.

Stor variation bland trenderna

Listan på de ord och begrepp som hade flest googlingar under 2015 är väldigt varierande. Allt från omtalade personer, till tragiska händelser och populärkulturella ämnen. De tio vanligaste googlingarna i Sverige under 2015 var följande:

  1. Lisa Holm
  2. Agario
  3. Fifty shades of Grey
  4. Ex on the beach
  5. Caitlyn Jenner
  6. Måns Zelmerlöw
  7. Solförmörkelse
  8. Mall of Scandinavia
  9. Melodifestivalen
  10. Zara Larsson

Gör man en snabb jämförelse med samma lista 2014 så ser man att det är tio helt nya sökningar jämfört med året innan. Men det finns en övergripande likhet. Vi googlar mycket om musik och då främst melodifestivalen. Det är heller inte helt oväntat att de arrangemang som sker under året får mycket sökningar.

Nördar man ner sig i de senaste årens söktrender så blir man snabbt nostalgisk. Hur många pratar till exempel idag om mobilspelet Flappy Birds som var det tionde mest googlade ordet 2014? Eller dansen Harlem Shake som återfanns på samma plats 2013? Går man längre tillbaka än så i söktrenderna så känner man inte igen många av begreppen. Ja det är tydligt att våra sökningar speglar vår samtid.

Som jag nämnde tidigare så har Google presenterat listor utifrån 15 förutbestämda kategorier. Många av de sökbegrepp som har topplaceringarna är inga skrällar, inom populärkulturen så dominerar Melodifestivalen och Så mycket bättre.

Men vad vore en lista utan minst en ordentlig skräll. Den mest oväntade trendsökningen hittar vi kategorin mat. Där tar nämligen semmelwrap topplaceringen. Kommer ni ihåg semmelwrappen? Den var verkligen i ropet i våras. Tack vare all uppståndelse så fick semmelwrap massor med googlingar under våren och trots att det sedan avtog så räckte det till att bli det mest googlade ordet inom kategorin mat under 2015.

Vad tror ni kommer vara det mest googlade ordet 2016? Vi får hoppas att Sverige slipper undan några stora tragiska händelser och att vi istället hittar något i stil med ”Sverige EM-guld i fotboll” på förstaplatsen.

Få NOGA NEWS direkt i din inkorg. Anmäl dig idag.