Nu varnar Google för osäkra sajter – på riktigt

Det här är inte den första säkerhetsvarningen som Google Chrome inför. Redan i dag finns en varning, men den är betydligt otydligare än vad de troligtvis planerar i oktober.

Strax efter midnatt plingade det till rejält i inkorgarna hos webmasters och branschfolk runtom i Sverige. Google gick då ut med att i version 62 av den egna webbläsaren, Google Chrome, kommer en tydligare varning visas för de webbplatser som inte klassificeras som säkra i Googles ögon. Det vill säga att det drabbar dem som inte har ett SSL-certifikat och därmed visas med https i adressfältet.

Ändringen kommer börja gälla från oktober i år, men exakt hur denna skärpta varning kommer se ut är i skrivande stund oklart. Men Google Chrome har, sedan det lanserades 2008, fått 2 miljarder installationer, så man kan anta att den kommande varningen kommer ha en väldigt stor påverkan på användarna.

Det här är inte den första säkerhetsvarningen som Google Chrome inför. Redan i dag finns en varning, men den är betydligt otydligare än vad de troligtvis planerar i oktober. På bilden bredvid ser du hur varningen ser ut nu, den kräver alltså att man klickar på symbolen först.

En skjuts i SSL-installationerna

Det här är troligen ett besked som kommer bemötas av en mindre panik hos många webbutvecklare och SEO-strateger. Antalet https-installationer lär öka drastiskt den närmaste månaden. Och med all rätt. Vi uppmuntrar alla att installera ett SSL-certifikat – och vi har gjort det en längre tid. Högst prioritet har det varit för e-handlare, men nu verkar det som att även vanliga webbplatser bör ta den här varningen på allvar.

Så, om du inte redan har ett SSL-certifikat på din webbplats, ja då är detta den sista sparken du behöver. För nu närmar vi oss en dag då SSL inte längre är valfritt utan närmast en skyldighet. Det kan kännas omständligt, krångligt och tidskrävande – men med rätt kompetens och expertis får du det där löst på nolltid.

Gör som Google, ta säkerhetsvarningen på allvar!

Till dig som är vän av ordning, varför kör inte vi på NOGA med SSL-certifikat? Svaret är att vi släpper en helt ny sajt senare i höst och då är vi självfallet också säkra.

Få NOGA NEWS direkt i din inkorg. Anmäl dig idag.