Registrera domännamn tidigt

I takt med att vikten av ett företags synlighet och profilering på nätet växer, ökar också signifikansen av att lyckas registrera rätt domännamn för verksamheten eller vad det nu rör sig om. Skulle jag till exempel starta ett företag som jag väljer att kalla Peppes Trafikskola, menar jag att det är skillnad på om min nystartade trafikskola får använda domännamnet peppes.se, peppestrafikskola.se eller något ännu värre så som peppes-trafikskola1.se.

Vad kan hända om jag väntar?

Vikten av att ha rätt domännamn ska jag inte utveckla mer, utan istället gå in på riskerna med att glömma eller skjuta upp domänregistreringen och exemplifiera vad många svenska företag ofta råkar ut för. Det hela börjar med att ett företag registreras, fusioneras och bildar koncern eller att en ny produkt lanseras. Så fort detta görs finns det risk för att uppgifter om detta kommer ut på ett eller annat sätt. Domännamn för dessa typer av uppgifter, inte minst namn på nystartade företag, registreras systematiskt och är sedan något år tillbaka ett än mer vanligt fenomen. När ditt tilltänkta namn registreras som domännamn har risken genast blivit ett verkligt problem.

Frontrunning

Det finns svenska verksamheter som sysslar med denna typ av registreringar. Ett domännamn innehållande ditt tilltänkta namn registreras snabbt i deras ägo. Därefter tar de vänligt kontakt med dig och vill sälja rättigheterna till domänen. Detta tillvägagångssätt kallas för frontrunning och används som metod av flera aktörer. Det ska också nämnas att detta i skrivande stund inte är olagligt i Sverige, hur oetiskt det än låter.

Mitt företagsnamn = mitt domännamn?

Många har uppfattningen att de har rätt till sitt företagsnamn som domännamn under toppdomänen .se. Sanningen är däremot mer komplicerad. Det kan absolut vara ett firmaintrång om någon använder företagsnamnet som domännamn, men det behöver inte vara det. För att det ska klassas som intrång krävs det både att det används inom samma bransch och på ett sätt som kan anses göra intrång.

Har du frågor kring domännamn, skicka ett mail till mig så försöker jag hjälpa till, eller vänd dig till .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur).

Få NOGA NEWS direkt i din inkorg. Anmäl dig idag.