Optimera laddningstiden för SEO och CRO

Dagens besökare uppskattar inte en webbplats med lång laddningstid. Google väljer därför att inte heller göra det.

Noga.se är en av SEO-branschens snabbast laddande webbplatser och när du får en webbplatsanalys av oss på NOGA kommer du också få en kommentar på din laddningstid. Varför har vi med detta?

Googles algoritmer är utvecklade med tanken att efterlikna en människas upplevelse av webbplatsen när de indexerar och värderar den. Vad sökmotorn strävar efter är att om en riktig besökare gillar sajten så ska även sökmotorn göra detta. Hur det fungerar i verkligheten går att diskutera men att sökmotorerna hela tiden utvecklas med besökaren i fokus är en sak som är säker.

I dagens surfande generation har vi blivit oerhört kräsna med att allt ska gå snabbt och smidigt. Klickar man sig in på en sajt som antingen strular, är svårnavigerad, eller som tar lång tid på sig att ladda, så lär det inte dröja länge innan besökaren har “backat tillbaka” i sin webbläsare för att välja ett annat – bättre alternativ. Och det handlar faktiskt inte om många sekunder.

Dagens besökare uppskattar alltså inte en webbplats med lång laddningstid. Google väljer därför att inte heller göra det. Eller, rättare sagt, de väljer i alla fall att ta med laddningstiden i beräkningen när de rankar sajten. Hur mycket den påverkar totala rankingen är svårt att säga, men det är en mindre del. Den största anledningen att optimera laddtiderna bör istället vara för att öka konverteringen. Det finns mycket att göra för optimering av laddningstid och det mesta handlar om tekniskt avancerade lösningar, men här är några enklare tips som du själv kan förbättra på din webbplats.

Bilder och storlekar

Ofta laddas riktigt stora bilder upp och förminskas sedan i realtid för användning. Det är inte ovanligt att 5-10 ggr så stora bilder än nödvändigt används. En bild på 1 MB drar mycket trafik varje gång någon laddar sidan. Förminska till rätt storlek och optimera bilden för användning på nätet. Flera bildhanteringsprogram som t.ex. Photoshop har faktiskt valet “spara för webb”.

Webbhotell och server

Din webbplats bör ligga på en server som svarar snabbt och exekverar kod och databasförfrågningar snabbt och effektivt. Leverantören brukar sätta begränsningar i bandbredd, processorkraft och trafik. Vad betalar du för idag?

Javascript och CSS

Skript är bra att använda och kan liva upp sajten, kartlägga besökare (Google Analytics) och mycket annat. Men skript kan också ta lång tid att ladda. Kolla över vilka skript du verkligen använder och om det finns kod du kan plocka bort. Dessutom är det bra om du lägger alla javascript i samma fil. En stor extern fil laddar snabbare än många små. Det är för att ett färre antal förfrågningar (http request) behöver göras av webbläsaren. På samma sätt kan man optimera CSS-stylingen av webbplatsen genom att samordna all kod i en stor fil.

Testa din webbplats

Det finns flera olika ställen på nätet som erbjuder test du kan köra för att få en hint om hur snabb din sajt är och vi på NOGA Sökmotoroptimering använder följande;

http://tools.pingdom.com
http://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Det går att optimera väldigt mycket och skala ner många funktioner men tänk hela tiden på användarupplevelsen. Din sajt ska ju vara fängslande och trevlig att surfa på. På NOGA drar vi aldrig ner en positiv användarupplevelse för att marginellt öka laddningstiden. Hör gärna av dig till oss om du vill veta hur din webbplats kan optimeras och fyll i formuläret vid sidfoten nedan om du snabbt vill ha en gratis webbplatsanalys!

Få NOGA NEWS direkt i din inkorg. Anmäl dig idag.