Maximera effekten av SEO och CRO – Arbetsmetod 2.0

“Fullt fokus på SEO och höga positioner i SERP” (sökträfflistan) bör idag bytas mot fokus på försäljningsresultat och långsiktig förtjänst.

Webbplatser med bra konverteringsgrad brukar även synas med bra positioner på Google. Vanligtvis brukar företag bakom välkonverterande webbplatser, förutom konverteringsoptimering, även ägna mycket resurser åt sökmotoroptimering. Och det är inte så konstigt. De har helt enkelt hittat ett fungerande koncept: Först säkerställa rätt trafik, därefter arbeta med ökad konvertering. Men är det verkligen den allra bästa vägen?

Sökmotoroptimering och konverteringsoptimering genomförs idag oftast enligt den här modellen:

  1. Analys
  2. Säkerställ och öka relevant trafik (SEO / PPC / Affiliate)
  3. Öka konverteringen (CRO)
  4. Resultat
  5. Börja om från punkt 1.

Konceptet fungerar, men frågan är om det fungerar optimalt? Google förändras, besöksbeteendet förändras. Möjligheterna och komplexiteten i närvaron på nätet växer. Därför bör “Fullt fokus på SEO och höga positioner i SERP” (sökträfflistan) idag bytas mot fokus på försäljningsresultat och långsiktig förtjänst.

Sajter med hög konverteringsgrad belönas med bättre placering.

Google blir alltjämt bättre på att simulera en användares upplevelse av sidor de indexerar. Detta är också målet med algoritmen – att belöna de sidor och sajter som ger besökaren en bra upplevelse och tydliga svar. Med andra ord – att belöna sajter som har en hög konvertering. SEO och CRO är inte längre två sidor av samma mynt. De utgör tillsammans snarare samma sida av en fet check – som det nu är det dags att växla in.

Fördelen med att arbeta dynamiskt med analys, konvertering, sökmotoroptimering och sponsrade länkar är stor!

Exempel: Ett företag som säljer produkter på sin webbplats har tagit fram en tydlig sökordsstrategi och ska nu aktivt börja med SEO för att skapa en positiv trend med ökad trafik. De flesta tänkta landningssidor är kategorisidor där många produkter listas. För att ranka bra med en sida på Google behöver det finnas mycket content/text där. Eller?

Få besökare är först intresserade av att läsa 200 ord innan de ser produkterna.

En genomarbetad, lång text skrivs och placeras högt upp på kategorisidan, ovanför produkterna. En besökare som är ute och näthandlar landar på en sida som i sökträfflistan såg intressant ut. Besökaren är kräsen och vill snabbt få en överblick över produkter och priser. En sida som vid första anblicken ser ut som en artikel tröttar ögonen. Få besökare är först intresserade av att läsa 200 ord innan de ser produkterna. Speciellt om det är just produkterna som besökaren förväntar sig att se först. Istället backar besökaren nu webbläsaren och klickar på en annan länk.

Efter några veckor märker företaget att nästan ingen kategorisida rankar bra. På några av de viktiga sökfraserna rankar istället produktsidor. Samtidigt märker bolaget, när de i efterhand analyserar besöksmönstret i Google Analytics, att avvisningsfrekvensen stigit något för kategorisidorna. Om företaget istället redan från början arbetat aktivt med konverteringsoptimering, hade detta inte inträffat.

Behöver man scrolla för att komma till sidans kärna är ofta mycket förlorat. Detta börjar Googles algoritm förstå och väljer kanske hellre, som i exemplet, att låta besökarna klicka sig in till någon annan sida från sökträfflistan. Hade företaget istället skapat riktigt bra kategorisidor som älskas av besökaren, hade troligtvis placeringarna också stigit i SERPen.

Det dynamiska arbetet med konvertering och positionering

Genom att hela tiden analysera trafikkällor och besökarmönster kan resurser och arbetsinsatser fördelas till de områden som ger bäst effekt. Resurserna används där och när de gör bäst nytta – för ett långsiktigt bra resultat. Allt handlar då om att maximera möjligheten att uppnå fler konverteringar. Att skapa fler affärer och bättre lönsamhet.

Ganska sällan konverterar de ”största” sökfraserna bäst. De ger troligen mycket trafik, men utan att mäta resultatet är det svårt att veta exakt hur mycket resurser som till exempel bör läggas på SEO vs. PPC. Med tydliga konverteringspunkter och en regelbunden analys kan man däremot följa vilken typ av trafik som konverterar bäst och hitta de möjligheter där förtjänsten är som högst.

Naturliga länkar – Googles skatter – kommer från tacksamma besökare. Ge därför besökarna den information de vill ha, skapa innehåll av hög kvalitet, och ta tillvara på synergieffekten mellan sökmotoroptimering och konverteringsoptimering.

Läs också artikeln “Radera startsidan & konvertera besökare”

Få NOGA NEWS direkt i din inkorg. Anmäl dig idag.