Leif GW Perssons tre grundregler för sökmotoroptimering

När poliser löser mord handlar det om att göra ett metodiskt analysarbete, där ett pussel läggs bit för bit som till slut knäcker gåtan. På samma sätt krävs det analys och strategi för att göra ett bra arbete inom sökmotoroptimering.

Leif GW Persson utvecklade nyligen i ett avsnitt av SVT:s Veckans Brott sina tre grundregler för en mordutredning. När poliser löser mord handlar det om att göra ett metodiskt analysarbete, där ett pussel läggs bit för bit som till slut knäcker gåtan. På samma sätt krävs det analys och strategi för att göra ett bra arbete inom sökmotoroptimering.

Det är kanske just därför Leif GW:s tre grundregler för en mordutredning också kan användas som tre grundregler för bra sökmotoroptimering.

1. Gilla läget

Sökmotoroptimering handlar mycket om att se problem som utmaningar och att acceptera att varje projekt har olika omständigheter som påverkar situationen. Det finns alltid ett utgångsläge och förutsättningar som måste accepteras och därifrån kan sedan en strategi läggas fram. Det finns ingen exakt mall som gäller för alla webbplatser och det finns inga garantier på toppositioner, men däremot finns det olika åtgärder och strategier som man genom att gilla läget kan lägga samman till en lösning som hjälper dig.

2. Krångla inte till det i onödan

Var noga med att göra grundarbetet rätt innan du söker de krångliga lösningarna med din sökmotoroptimering. Har du svårt att ranka på olika sökord är det förmodligen titlarna eller bristen på text på startsidan som är anledningen snarare än du inte har SSL-certifikat. Om Google har svårt att veta vilken sida den ska visa i vilket land så är det förmodligen språkinställningarna och url:erna snarare än i vilket land servrarna står som är problemet. Undvik de udda förklaringarna och krångla inte till det i onödan så kommer ditt arbete gå bättre i längden.

Inom filosofin kallas det för Ockhams Rakkniv. I valet mellan två möjligheter är det den mest sannolika som gäller.

3. Hata slumpen

Även om Google emellanåt är en oförutsägbar aktör så händer saker och ting av en anledning. Speciellt om du har följt punkt 1 och 2 ovan. Får du inte de resultaten du önskar så handlar det återigen om att gilla läget och tänka igenom om det inte finns något som du har missat, istället för att söka de krångliga lösningarna. Har du verkligen den bästa möjliga texten på din webbplats? Har du inte missat några andra webbplatser som du enkelt kan få länkar ifrån? Och har du inte ett gäng stora bilder på din startsida som slöar ner din laddningstid?

Följer du Leif GW:s tre grundregler för en mordutredning så är sannolikheten stor att du kommer kunna nå långt även med din sökmotoroptimering. Om du vill ha mer hjälp eller funderar över något annat, kontakta mig gärna!

Få NOGA NEWS direkt i din inkorg. Anmäl dig idag.