Kan ordförande Persson rädda Swedbank?

Swedbanks valberedning har meddelat att Sveriges förre statsminister Göran Persson föreslås bli ny ordförande i den krisande banken. Men är GP rätt person att lyfta Swedbank ur krisen och återställa förtroendet hos allmänheten?

För några veckor sen kommenterade vi på NOGA kommunikationskrisen i Swedbank. Idag kom en nyhet som ger oss anledning att återvända till ämnet: Göran Persson föreslås som ny ordförande i banken.

VALBEREDNINGEN VERKAR NÖJD

Det är uppenbart att Swedbanks valberedning är mycket nöjda med sin nya kandidat:

“Vi är väldigt glada över att kunna föreslå före detta statsminister Göran Persson till posten som ny ordförande för Swedbank. Göran har en imponerande meritlista, ett brett internationellt kontaktnät och erfarenhet av finansiell verksamhet. Han har dessutom ett stort samhällsengagemang som passar väl i Swedbanks kultur” säger valberedningens ordförande Lennart Haglund i samband med att man presenterade Göran Persson som namn.

De första reaktionerna har också varit försiktigt positiva:

“Göran Persson vet vad krisarbete innebär, han har tyngden och är en ledargestalt. Han kan finans och har erfarenhet inom bank. Jag tror han har kraften och energin som behövs nu för att påbörja en omstart för banken. Dessutom är han en extern rekrytering, vilket jag ser som ett plus. Det behövs nytt blod i banken och det är bra att börja på toppen. Bra val som jag tror på sikt är bra för aktieägare och kunder i Swedbank” skriver Frida Bratt, sparekonom på Nordnet i en kommentar till Svenska Dagbladet.

LÅNG ERFARENHET FRÅN POLITIK OCH STYRELSE

Göran Persson är onekligen ett tungt namn. Få personer kan stoltsera med samma erfarenhet från politik och näringsliv som han och han åtnjuter dessutom ett tämligen högt förtroende i de breda folkmassorna. Det var han som genom tuffa beslut och tydligt ledarskap tog Sverige genom den ekonomiska krisen på 90-talet. Även de som aldrig skulle ha röstat på honom blir imponerade av hans ekonomiska och politiska kunnande, hans retorik och hans pondus. Göran Persson signalerar trygghet. Göran Persson signalerar stabilitet. Göran Persson signalerar handlingskraft.

När han nu äntrar scenen gör han det som Mannen som ska kliva in med självsäkerhet, kavla upp ärmarna och städa upp i Swedbankröran.

Idag har Göran Persson flera olika styrelseuppdrag och andra åtaganden inom näringslivet, men han förekommer också flitigt i medierna där han i rollen som politisk nestor och proffstyckare kommenterar aktuella politiska händelser. GP kan uttala sig med expertis om allt från Trump och Brexit till kräftgången inom Moderaterna. Man kan jämföra Göran Persson med Leif GW Persson: de kan tycka till om i princip vad som helst. De levererar kloka och lätt förnumstiga analyser, är ofta citatvänliga och ger journalisterna det de vill ha.

Men GP har också sidor som kan visa sig vara mindre bra i rollen som styrelseordförande för Swedbank. Penningtvättshärvan har lämnat banken rejält skadeskjuten. Förtroendet har fått sig en kraftig törn, likaså aktiekursen och varumärket. Till stor del beror krisen på Swedbanks misslyckade kommunikation i samband med skandalen, en kommunikationsinsats som bäst går att likna vid en total dikeskörning. Det många nu efterlyser från Swedbanks sida är tydlighet, lyhördhet och framförallt: ödmjukhet.

EN RUTINERAD LEDARE

Mycket kan man säga om Göran Persson, men ödmjuk är han inte. Bland journalister, politiker och tjänstemän som intervjuat, debatterar, jobbat med eller blivit chefade av GP så finns det mängder av historier om hans ökänt gubbpösiga bufflighet, hans härskartekniker och hans ganska fula sätt att köra över människor eller få dem ur balans.

Han är expert på att bemöta journalister, men Göran Persson kommer knappast vara den som klär sig i säck och aska för Swedbanks skull. Han kommer inte vara särskilt ödmjuk. Men å andra sidan: det kanske inte behövs? Den värsta mediala krisen för Swedbank har nu blåst över, tror vi. Visst skrivs det fortfarande rubriker om penningtvättsskandalen och dess konsekvenser, men udden har onekligen försvunnit i bevakningen. I jakten på nya vinklar har medierna också börjat rikta strålkastarljuset mot andra aktörer, som Handelsbanken, SEB och Finansinspektionen.

NU BÖRJAR FÖRÄNDRINGSARBETET

Valet av GP signalerar att banken nu på allvar påbörjar sitt förändringsarbete. Det är en stark signal både gentemot småsparare, ägare och myndigheter att man tänker gå från ord till handling. Återstår att se om Göran Persson blir den som kan ta Swedbank ur krisen.

Vi kanske ska höra vad GW tror om saken?

Har du några kommentarer? Hör gärna av dig till mig på hakan.montelius@noga.se.