Googles “Mobile First” ritar om sökresultatet!

Google har i dagarna meddelat att de nu påbörjat förändringen för hur de indexerar webbplatser. Mobile First-indexing innebär att Google använder den mobila versionen av en webbsida för indexering och ranking istället för desktopversionen, för att bedöma en sidas relevans för användaren. Det här är en stor förändring som följer av att det mobila användandet ökat markant de senaste åren. Eftersom majoriteten av användare besöker Google från en mobil enhet, kommer Google primärt att använda den mobila versionens innehåll för indexering och ranking.

Detta är en förändring som kommer rullas ut över tid, men när Google migrerat din webbplats till den nya indexeringen kommer du se en notering om det i Search Console. Oavsett när den nya indexeringen av din webbplats sker så påverkar redan nu mobilvänligheten din ranking i det organiska sökresultatet, framför allt vid sökningar på Google från en mobil enhet. Den nya indexeringen handlar om att Google hämtar information från din webbplats från den mobila versionen. Det är redan nu ofrånkomligt att ha en ”mobil-vänlig” webbplats, eftersom Google sedan några år bedömer hur mobilvänligt ditt innehåll på din webbplats är.

Har du redan idag en responsiv webbplats (vilket innebär att webbplatsen anpassar sig efter olika skärmstorlekar) har du inget att oroa dig för. Om du däremot har olika versioner på mobilt respektive desktop, till exempel olika URL:er, rekommenderar Google att man följer deras råd (https://developers.google.com/search/mobile-sites/mobile-first-indexing) för att förbereda sig för den nya indexeringen.

Google har också meddelat att från juli 2018 kommer sidhastighet (laddningstid för webbplatssida) bli en rankingfaktor för mobila sökningar. Tidigare har sidhastigheten varit en rankingfaktor för desktopversionen men kommer nu även bli det för mobila enheter. Därför är det än mer viktigt att säkerställa att den mobila versionen av en webbplats fungerar snabbt och korrekt, med ett innehåll Google värderar som bra för de användare som besöker din webbplats från en mobil enhet. En bra användarupplevelse av din webbplats kommer ge resultat för din synlighet på Google.