Google hyllar Gränna och polkagrisens moder

I dag den 18 november står Gränna och polkagrisen i centrum på Google. Det är genom den doodle som syns på Googles söksida som polkagristraditionen i Gränna i dag uppmärksammas. En doodle är en teckning som ritas tillsammans med Googles logotype och som uppmärksammar högtider eller årsdagar, eller för att hylla kända konstnärer, pionjärer och forskare. Dessa doodles finns både i internationella och nationella varianter och finns synliga under specifika datum. Google har också ett arkiv med Doodles där ni kan hitta era favoriter genom åren.

Med anledning av att polkagrisens moder, Amalia Eriksson, i dag hade fyllt 190 år hyllar Google arvet efter Amalia genom att i Sverige visa denna rödvitrandiga doodle. Amalia Eriksson föddes i Jönköping 1824 och flyttade senare till Gränna. Efter makens död 1859 började hon tillverka karameller och blev senare först med att tillverka polkagrisar. Tillverkningen blev en sådan framgång att fler och fler började ta efter Amalia och på så vis växte polkagristillverkningen i Gränna fram. I dag är Gränna mycket starkt förknippat med just polkagrisar och än i dag tillverkas polkagrisar på samma vis som på Amalias tid.

Amalia Eriksson gick bort 1923, 99 år gammal, och förde då traditionen med polkagristillverkning vidare till sin dotter Ida.

Vi på NOGA säger grattis på 190-årsdagen till en sann entreprenör från vår bygd – och tycker det är roligt att Google uppmärksammar arvet efter Amalia Eriksson!

Få NOGA NEWS direkt i din inkorg. Anmäl dig idag.