4 tips på hur du blir en skickligare filmfotograf

På sociala medier ser vi idag mer film än någonsin. Och det är inte så konstigt. Vi tittar ju mer än gärna på film – nästan oberoende av innehåll. Det gör film till ett oslagbart medium med högt obs-värde. Eftersom vi är så vana vid att se på film, så är vi också mycket känsliga för störande detaljer, så som burkigt ljud, skakig bild eller konstiga hudfärger.

Låt oss säga att vi nu ska ta fram en film, men vi har inte någon större budget. Vi väljer helt enkelt spela in filmen i egen regi. Den kommer kanske inte bli riktigt lika bra som en proffsfilm, men det kanske inte heller behövs. Och på det här sättet blir det i alla fall en film producerad. Och det finns faktiskt lite trix som du kan använda sig av när du själv spelar in film. Trix som kan lyfta din film rejält.

1. Stabilitet

Skakiga filmer är inte alls roliga att se. Det blir svårt att koncentrera sig på vad som händer och vad som sägs. Lösningen är synnerligen enkel. Skaffa ett stativ, och välj inte det billigaste du kan hitta.

Vad ska du då titta efter när du väljer ett stativ? Jo, du ska först och främst leta efter ett stabilt stativ, det gör inget att det väger en del. Sedan ska det vara höj- och sänkbart, gärna så mycket som möjligt. Helst ska det kunna hissas ända upp emot huvudhöjd. Till sist ska du välja ett bra stativhuvud.

Stativhuvudet är den del på stativet där du fäster din kamera. Stativhuvudet är avgörande för hur bra du kommer kunna tilta och panorera. Välj gärna ett huvud som är gjort för just filmning och inte för fotografering.

2. Ljus

Bra ljus är nästan hela grejen med film. Utan ljus ingen film. Men även när det finns ljus så är det mycket att tänka på för att få ett bra resultat.

Indirekt ljus: Filma aldrig mot en ljuskälla. Kameror är inte direkt smarta så när du filmar i motljus så försöker kameran kompensera för det allt för starka ljuset. Resultatet blir oftast att det du egentligen ska filma blir mörkt eller till och med svart. Lösningen är att istället ha ljuset i ryggen.

Blandljus: Ska du filma inomhus så kanske du tänker att det vore smart att filma vid ett fönster, för där finns ju mycket ljus. Effekten blir dock inget vidare. Då solen är mycket starkare än inomhusbelysningen så kommer du få ett blått ljus från fönstret och ett gult ljus från belysningen. Ljuset har olika färgtemperaturer. Välj istället att mörklägga fönsterna eller välj en annan inspelningsplats.

Solljus: Det kan vara svårt att filma i direkt solljus. Är det en halvmulen dag så är det sällan något problem, ljuset är då jämt och skapar inte särskilt mycket skuggor. Är det istället gassande solsken utan ett moln i sikte, då kan du få lite problem. Starkt solljus skapar hårda skuggor och kraftiga reflektioner. Välj då hellre en inspelningsplats i skugga.

3. Ljud

Dåligt ljud gör en bra film dålig. Ta dig en stund för att verkligen lyssna in din inspelningsplats, oftast finns det mycket mer oljud än du först tänker på. Det enklaste är oftast att byta inspelningsplats till en med mindre oljud. Om det inte är möjligt att flytta så finns det även några lite knep du kan ta till.

Ska du filma någon som pratar, ställ dig så nära som möjligt med mikrofonen. Kamerans inbyggda mikrofon är gjord för att vara lite allround, och inte särskilt bra på något. Ett bättre alternativ är att skippa den inbyggda mikrofonen helt och hållet. En mikrofon behöver inte vara särskilt dyr. I vilket fall kommer den externa mikrofonen vara bättre än den inbyggda. Titta helst efter en riktad mikrofon eller en så kallad ”mygga” som kan fästas direkt på den som ska tala.

4. Komposition

De finns hur mycket som helst att säga om komposition och teorierna är många. Här få du några grunder du kan förhålla dig till:
Översiktsbild: Genom att visa en översiktsbild vid klipp mellan olika platser förstår tittaren bättre var man befinner sig.
Helbild: Visar hela scenen med personer, händelser eller platser som är viktiga för filmen.
Halvbild: Snävare fokus på person/personer eller händelser.
Närbild: Detaljbilder för att förstärka känsla eller händelser.

Försök att få med alla bildutsnitten när du filmar och variera mellan dem när du klipper din film. För bättre komposition i bildutsnitten, googla gärna också på tredjedelsregeln.

 

 

Hoppas att dessa tips kan hjälpa dig att skapa lite bättre filmer och framför allt – att våga testa att filma.

Är du idag kund till oss på Strategibyrån NOGA? Då har du möjlighet att kostnadsfritt låna vår videoutrustning till ditt filmprojekt:
– 2 st BlackMagic-kameror
– 2 st stativ med videohuvud
– 2 st Elinchrom fast ljus med paraplyer
– 2 st externa ljudinspelare
– 2 st myggor

 

Få NOGA NEWS direkt i din inkorg. Anmäl dig idag.